Szalámis újhagymás rántotta - A rántottának sok finom változata alakult ki napjainkra, beleértve a tálalást is - íme egy tartalmas mégis friss recept verzió!

Szalámis sajtos rántotta toast újhagymásan - recept

Főétel

Szalámis újhagymás rántottás kenyér - lépésről-lépésre

Ha egy igazán kiadós reggelire, vagy egyéb étkezésre vágyunk, de azért nem szeretnék sok időt a konyhában sem tölteni, akkor érdemes elkészíteni ezt az egyszerű, de mégis fehérjedús melegszendvics-félét. Annál is inkább érdemes benne gondolkodni, mivel nem csak fergeteges íz harmóniát kapunk a végére - akár minimális főzőtudomány mellett is - hanem azért is, mert csupa egészséges hozzávaló felhasználásával készül.

Szalámis sajtos rántotta toast újhagymásan tálalva

Szalámis sajtos rántotta toast újhagymásan, tálalva. - Kép: Seres-Nagy Katalin (Budapest, 2021. október 4. 20:20)

A tojás, mint köztudott, nem csak kedvelt alapanyag, de számos jótékony élettani hatással is bír, így érdemes rendszeresen fogyasztani belőle, ugyanakkor, hogy nehogy unalmassá váljon, megéri böngészni a köré épülő, azaz tojásos receptek sokaságát, amelyek segítségével, variálva bizonyos kedvenceinkkel, ízletes fogást varázsolhatunk belőle.

A szalámi és az újhagyma kettőse nagyon jól kiegészítik egymást, a fő összetevő, a tojás és a sajt pedig már régóta "jó barátok" az ínyencek tányérjain,

így ezzel az egyszerű rántotta recepttel biztosan nem lehet melléfogni.

Vágjunk is bele!

Hozzávalók:

  • 60 gramm szeletelt paprikás szalámi, vagy kolbász (amilyet szeretünk belőle, lehet akár csípős is)
  • 6 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 2 dkg (kis darabka) vaj
  • 3-5 szál zöldhagyma
  • Szeletelt trappista sajt
  • 2 szelet kenyér
  • Majonéz

A szalámis sajtos rántotta elkészítésének menete:

1. lépés

Egy szelet kenyér egyik oldalát megvajazzuk, majd berakjuk a mikro sütőbe, grill fokozatra, kb. 5-6 percre, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. Természetesen, piríthatjuk a kenyeret serpenyőben is, miután a tojás elkészült, vagy sütőben is, de ez utóbbi könnyen az egész kenyeret kiszáríthatja, e receptnél azonban lényeges, hogy csak a teteje piruljon meg, tehát mondhatni, csak az egyik oldala kérgesedjen.

2. lépés

Egy serpenyőt teszünk a tűzre (a legalacsonyabb lángra elég állítani a tűzhelyet) és paprikás szalámi szeletekkel (vagy vékony karikákra szelt kolbásszal) borítjuk az alját. Semmilyen zsiradékot, vagy egyebet nem szükséges hozzáadni, tökéletesen elég annyi, amennyi a szalámiból/kolbászból kisül.

3. lépés

Amíg a szalámi pirul, ízlés szerint megtisztítunk, ha nagyobbak 2-3, ha kisebbek 5-6 zöldhagymát, majd fel is karikázzuk őket.

4. lépés

Feltörjük és felverjük a tojásokat, de sót ne adjunk hozzájuk, mert a szalámi (valószínűleg) kellő mértékben sós. Ezt követően, tegyük bele még a nyers tojásba az újhagyma karikákat is, majd keverjük el benne őket.

5. lépés

A megpirult szalámi szeletkehez adjunk hozzá a kis darab vajat, majd, amikor a vaj már rájuk olvadt, borítsuk a tepsibe a felvert tojásokat is és süssük meg az elegyet, de ne túlságosan, elég csak lágyan, de egyenletesen. Ezt úgy érhetjük el a legkönnyebben, ha sütés közben egy villával, vagy fakanállal, befelé irányuló mozdulatokkal "húzogatjuk" a lassú tűzön rotyogó tojás szélét.

6. lépés

Ez idő alatt - ha mindent jól csináltuk - megpirult a kenyerünk (egyik oldala) is, ezt rakjuk a kérges oldalával felfelé egy tányérra, fedjük be sajtszeletekkel, majd kenjünk meg a sajtok felületét majonézzel és halmozzuk rá az elkészült rántottát.

Tipp: Tálalásnál használhatunk friss újhagyma darabokat, de akár formázhatunk is belőlük valamit, ahogy csak tetszik.

Tipp: Ha tálaláskor apróbb falatokra vágjuk, vagy akár az elkészítéskor bagett szeleteket használunk, ragyogó vendégváró falatkákat nyerhetünk, ami biztosan megnyeri majd a magyaros konyha kedvelőit.

Jó étvágyat kívánunk!

Ha tetszett a receptünk, kérünk, oszd meg másokkal is. Köszönjük szépen!

SNK

2021. október 12.