A finom szalagos fánk titka, a puha kelt tészta és a töltelék tökéletes harmóniájában rejlik. Hogyan is készíthetjük el egyszerűen? Receptünkből most kiderül!

Mi a finom, puha szalagos fánk titka? - lépésről-lépésre, recepttel

Sütemény, édesség

Avagy hogyan készítsünk igazi farsangi fánkot

A fánk egy olyan finomság, melyet szinte mindenki ismer és szeret, s akinek egyszer sikerült belőle tökéleteset készítenie otthon, az mindig nagy örömmel készíti a mindennapokban is. Persze, az igazi szezonja farsang idején van, amikor mindenféle változatban megtalálható ez az édesség a boltok polcain éppúgy, mint a családi asztalokon egyaránt. De milyen is az igazán jó szalagos fánk? Lássuk!

Szalagos fánkok

Szalagos fánkok. - Kép forrása: pixabay.com; Fotó: Pezibear; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/donut-food-sweet-dish-dessert-1233107/

Mi az igazán jó szalagos fánk titka?

Borbás Marcsi szerint:

"a szalagos fánk akkor az igazi, hogyha több benne a levegő, mint a tészta"

s valóban, szerintünk is van ebben valami, hiszen egy jó fánkba, amikor beleharap az ember, az csak úgy omlik a szájában, mintha csak egy felhőpamacs lett volna.

 • Sokak szerint a titok nagyon egyszerű: amikor a fánk tésztájával dolgozunk, illetőleg sütjük azt, gondoskodnunk kell afelől, hogy a konyha és az alapanyagok is egytől-egyig, végig kellemesen meleg szobahőmérsékletűek maradjanak. Emiatt aztán, régen az asszonyok, amikor szalagos fánkot készítettek, nem hagyták, hogy bárki is nyitogassa az ajtót, vagy ablakot a helyiségben, s ezt nagyon jól is tették, hiszen tényleg fontos tényező a kellemesen meleg konyha eme édesség készültekor. Kiemelten ügyeljünk tehát erre mi is, amikor fánkot sütünk!

 • A másik, amire érdemes figyelni, hogy a fánk tésztája minél levegősebb legyen, amikor dagasztjuk, azaz, minél több közbezárt légbuborék jelenjen meg benne.

Most pedig nézzük a tökéletes fánk receptjét, ahogy mi is szeretjük. :)

A szalagos fánk hozzávalói a következőek (kb. 15-20 fánkhoz):

 • 0,5 kg liszt
 • 5 tojás
 • 2 dl tej
 • 4 cent rum
 • 1 citrom (lehetőleg bio, mert a reszelt héjára lesz majd szükségünk)
 • 1 evőkanál kristálycukor (az élesztő felfuttatásához)
 • 3 dkg élesztő
 • 1 csipet só
 • 6 dkg vaj
 • porcukor
 • (házi) baracklekvár
 • 1 liter étolaj

A szalagos fánk elkészítésének menete:

1. lépés

Elsőként 2 deciliter langyos (de semmiképpen sem forró) tejbe 1 evőkanál kristálycukrot teszünk, majd azt elkevervén, belemorzsoljuk a 3 dkg élesztőt is, majd várunk egy kicsit, amíg fel nem fut. Ez általában 15-20 percet vesz igénybe.

2. lépés

Amikor már alakul az élesztő, olvasszuk meg a vajat, hogy az folyós állagú legyen, de vigyázzunk, hogy mindeközben ne hevüljön nagyon fel.

3. lépés

Ezt követően, a felhabosodott élesztőt öntsük egy nagy méretű tálba (akkorába, amekkora elég ahhoz, hogy a fánk tésztája teljes egészében, kényelmesen elférjen majd benne), s adjuk hozzá a csak éppen hogy langyosra melegített vajat. Mindebbe rakjuk bele az 5 tojás sárgáját és a 4 cent rumot is. Reszeljük bele egy citrom héját (ettől jó illatos lesz majd a tésztánk), majd mehet bele még egy csipet só.

Keverjük össze a hozzávalókat, majd apránként (úgy 10 dekánként) adagolva adjuk hozzá a lisztet is az elegyhez és kezdjük el kézzel összedolgozni a tésztát.

Fontos! Jó, ha lisztet nem ekkor hozzuk csak ki mondjuk a spájzból, hanem már előtte szobahőmérsékleten tartjuk, hogy a tésztánkat ne hűtse le, mert ez alapfeltétele az igazán omlós fánknak.

4. lépés - a fánktészta dagasztása

Dagasszuk a tésztát, addig, ameddig az szép homogén és levegős nem lesz, azaz, buborékok nem jelennel meg benn. Ez utóbbiakat bátran próbáljuk meg előidézni a tészta dagasztása közben, időnként önmagába visszahajtva azt.

5. lépés - a fánk tésztájának kelesztése

Ha a tészta tökéletes, azaz végeztünk a dagasztásával, fedjük le a tálat, amiben van és hagyjuk szobahőmérsékleten megkelni, ez jó, ha 1-2 órán át minimum tart, de persze, hamarabb is jó lehet. A lényeg, hogy szépen megdagadjon, vagy, ahogy mondani szokás: "feljöjjön" a fánktészta.

A kelés gyorsasága és mértéke nagyban függ a helyiség hőmérsékletétől, így érdemes melegen tartani a konyhát, ha éppen fánkot készítünk, de semmiképpen se tegyük azért a tésztát például fűtött sütőbe, vagy fűtőtestre, mert az könnyen tönkreteheti.

6. lépés - a fánk tésztájának kelesztése

Ha a tészta megkelt, jó alaposan lisztezzük be a gyúródeszkát, majd öntsük ki rá a tésztát. Lisztezzük be egy kicsit a nyújtófát is, majd úgy 1,5-2 cm vastagságra nyújtsuk ki a tésztát. Egy kör alakú forma segítségével, szaggassuk ki belőle a leendő fánkokat, de úgy, hogy minél kevesebb maradék maradjon, amit majd vissza kell gyúrnunk és újra szaggatnunk.

7. lépés - a szalagos fánk sütése

Ha végeztünk a szaggatással, forró (úgy 160 Celsius-fokos, előmelegített) olajban, kezdjük el kisütni a fánkokat. Fontos, hogy az olajból annyi legyen az erre használt lábasban, hogy a fánkok tudjanak szabadon lebegni a tetején, tehát, ne spóroljunk vele.

Mielőtt a fánkokat beleejtenénk a sütőolajba, egy picit nyomjuk meg a tetejüket, hogy egy kis bemélyedés keletkezzen azon. Ha viszont fánktöltővel szeretnék majd megtölteni őket lekvárral, akkor ezt a bemélyedést nem kell természetesen elkészítenünk, hiszen ez a hagyományosan készült fánk közepére helyezett lekvár helye.

Kiszaggatott, nyers fánktészta, lyukkal a közepén

Kiszaggatott, nyers fánktészta, lyukkal a közepén. - Kép: Seres-Nagy Katalin

Fontos továbbá, hogy amikor az olajba rakjuk a nyers fánkokat, akkor utána fedjük le fedővel a lábast és úgy süssük őket (persze, ez idő alatt is időnként ellenőrizzük, jók-e már, mert hamar sülnek), majd, amikor az egyik oldaluk már jó, fordítsuk meg őket, de ekkor már ne tegyük rá a lábasra a fedőt!

Szalagos fánkok sütés közben

Szalagos fánkok, sütés közben. - Kép: Seres-Nagy Katalin

Készre sült szalagos fánkok

Készre sült szalagos fánkok. - Kép: Seres-Nagy Katalin

Ha ügyesek voltunk, akkor szép szalaggal rendelkező fánkokat kell kapjunk, de, ha esetleg a szalag mégis hiányzik (ami a legjobbakkal is előfordul, de tényleg!), higgyük el, a végeredmény akkor is nagyon finom lesz.

Szalagos fánk erdei gyümölcs lekvárral

Ugyan hagyományosan a szalagos fánk baracklekvárral készül, de mi nagyon szeretjük erdei gyümölcs lekvárral is. - Kép: Seres-Nagy Katalin

Érdekességek, babonák a szalagos fánkról

 • Magyarországon a fánk elterjedése a XIX. századra tehető, tehát viszonylag új keletűnek mondható a szakácskönyvünkben ez a finomság, s eredetileg vízkereszttől hamvazószerdáig készítették eleink, napjainkra azonban már szinte bármikor az asztalra kerülhet a fánk, annyira népszerűvé vált, s, valjuk be, ez nem a véletlen műve.

Farsangi fánk

Farsangi fánk. - Kép forrása: pixabay.com; Fotó: Couleur; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/donut-quarkini-food-baked-goods-3081989/

 • Érdekesség, hogy a farsangi időszakban a hajadon lányok annak a fiúnak adtak szalagos fánkot, aki tetszett nekik. A legények akkoriban, Vízkereszt napján járták a lányos házakat, s ahol egy leány megfelezte, s elfogyasztotta szalagos fánkját egy általa választott legénnyel, ott már tudható volt, hogy bizony, már nincs messze az esküvő napja sem.

 • A Szerémségben jegyajándék is volt a szalagos fánk, melynek szalagja a jegygyűrűt jelképzete. Ugyanezen történeti-földrajzi régióban úgy tartották, hogy aki farsangkor fánkot eszik, annak háza biztonságban van, s még a legkíméletlenebb tavaszi szelek sem tudják majd levinni annak tetejét.

Jó étvágyat kívánunk!

Ha tetszett a receptünk, kérünk, oszd meg másokkal is. Köszönjük szépen!

SNR

2021. április 2.