Finom palacsinta recept - Ha van étel, amiről elmondható, hogy szinte mindenki ismeri és szereti, valamint meg van belőle a maga kedvence, az a palacsinta.

Íme, a legjobb palacsinta receptje - 15 db palacsinta esetére

Sütemény, édesség

avagy így készíthetsz tökéletes palacsintát (tej és cukor nélkül)

Számtalan, finom és egyszerű palacsinta töltelék ötlettel a tészta receptjét követően!

Mindez azonban nem is csoda, hiszen annyira sokféleképpen el lehet készíteni ezt az ínycsiklandó desszertet, hogy annak se szeri, se száma. Vannak édes, sós, klasszikus, vagy éppen különleges ízesítésű verziói, lehet mini, normál, vagy óriás palacsintát is készíteni, arról nem is beszélve, hogy mennyi ételnek lehet a palacsinta, vagy éppen a palacsintatészta alapanyaga.

Palacsinta tálalva

Palacsinta tálalva. - Kép forrása: pixabay.com; Fotó: RitaE; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/pancakes-crepe-pancake-s%c3%bcsspeise-2020863/

Mindennek ellenére mégis előfordulhat, hogy valakinek nem igazán sikerül jól a tésztája, s így maga a végeredmény sem, így, mielőtt rátérnénk ebben az átfogó palacsinta receptben a különféle változatokra, azelőtt megnézzük, hogyan is lehet kikeverni a tökéletes palacsintatésztát, s mi is pontosan a titka.

Most pedig nézzük a tökéletes palacsinta receptjét, ahogy mi is szeretjük. :)

Palacsintatészta hozzávalói (15 db):

  • 25 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2-3 dl szénsavas, vagy szénsavmentes ásványvíz
  • 1 csipet só
  • 2-3 evőkanál olaj

A palacsintatészta kikeverése és a palacsinta elkészítése:

1. lépés

Egy nagy tálba szórjuk bele a lisztet, a sót, majd keverjük össze őket és a kupac közepére "vájjunk egy krátert", amibe ezt követően üssük bele a tojásokat.

2. lépés

Ezután adagoljuk a vizet apránként a tésztához, folyamatos keverés mellett. Amikor a palacsintatészta állaga elérte a kívánt sűrűséget, adjuk hozzá az olajat és azt is oszlassuk el benne alaposan.

Tipp: Olaj helyett használhatunk kacsazsírt is, ugyanakkor olívaolajjal inkább ne helyettesítsük a napraforgóolajat, mert az eredmény nem lesz tökéletes.

Ha mindezzel megvagyunk, érdemes a még nyers egyveleget megkóstolni, sokat segíthet a tökéletes tészta elérésében, hogy az íze mennyire hasonlít ahhoz, amit mi finom palacsintának nevezünk. Ha még nem tökéletes, túl híg, vagy esetleg túl sűrű a palacsintatészta alap, akkor adjunk még hozzá az előbbi esetben egy kevéske lisztet, az utóbbiban pedig egy kis vizet, amíg nem lesz tökéletes az egyveleg.

3. lépés

Kenjük ki a palacsintasütő serpenyőt egy kevés olajjal, majd amikor felforrósodott, öntsünk bele egy merőkanál tésztát - illetve annyit, amilyen vékony/vastag palacsintát szeretnénk csinálni. Mikor a széle kezd felpöndörödni, egy tompa végű, széles késsel könnyen alá tudunk nyúlni és meg tudjuk fordítani. A rutinosabbak ezt a műveletet feldobással is megtehetik, ami igazán látványos, de azért legyünk óvatosak, nehogy a forró palacsinta éppenséggel a kezünk csupasz bőrén végezze...

4. lépés

Kakaós, por állagú tölteléket (dió-porcukor, mák-porcukor, fahéj-porcukor) a még meleg tésztába érdemes beletenni, viszont a folyékony töltelékeket, mint a túró, lekvár, inkább a már kihűlt palacsintákba ajánlatos tölteni. Nutellát/mogyorókrémet állagától függően - ha a hűtőből vettük ki, akkor a meleg tésztára, ha már folyós az állaga, akkor a hideg tésztára tegyük. Sós, sajttal töltött palacsinta esetében is az javasolt, ha a sajt a még a meleg tésztába kerül.

Palacsinta töltelékek, melyeket mindenképpen érdemes végigkóstolni

Ahogy mondani szokás, a tökéletes palacsinta titka a tésztájában rejlik, de a lényeg ezt követően mégis csak a palacsintatöltelék, amiből ahány ház, annyi féle és mindenkinek megvan a maga kedvence, így alább mi is igyekeztünk sorra venni néhány palacsintafajtát, hogy ezt a témát is minél alaposabban körüljárjuk.

Kakaós palacsinta

Az édes palacsinták közül talán a kakaós a legnépszerűbb, amit szinte mindenki szeret. Ennek modernkori változata a csokis, illetve a mogyorókrémes, avagy "Nutellás palacsinta", de végül is ezen töltelékek esetén is a lényeg a kakaótartalom!

Túrós palacsinta

Nincs nagyobb klasszikus, vagy más hogy kifejezve: régi palacsinta recept, mint a túrós. ennek készítése során a túrót villával összetörjük, majd ízlés szerinti mennyiségben hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot és/vagy a vaníliás cukrot végül az egészet homogénre keverjük.

Sokan szeretik még megízesíteni ezt a fajta palacsintatölteléket reszelt citrom héjjal is, mellyel azonban bolti, nem vegyszermentes, azaz nem bio citrom esetén érdemes vigyázni, mert ezen nagyüzemi citromok héja agresszív vegyszereket tartalmazhat, melyeket a könnyebb eltarthatóság érdekében alkalmaznak az esetünkben és ezek gyakorlatilag emberei fogyasztásra alkalmatlanná teszik az ilyen citromok héját!

Lekváros palacsinta - ízes palacsinta

Ha valamit, hát a lekváros palacsintát biztosan nem kell senkinek sem bemutatni, hiszen a legtöbb gyereknek ez a kedvence, ami nem is csoda, hiszen annyi féle gyümölcslekvár kapható manapság, hogy annak se szeri, se száma, így próbálkozzunk mi is bátran.

Mogyorókrémes-banános palacsinta

Ez a verzió olyan finom, amilyen egyszerű az elkészítése. Ha meg szeretnénk kóstolni, akkor nem kell mást tennünk, mint megkenni mogyorókrémmel a palacsintát és ebbe a krémbe kisebb, nagyobb banán darabokat dobálni, majd feltekerni és már ehetjük is.

Epres palacsinta

Sokak kedvence az eper, mely gyümölcs ráadásul számos, édes sütin is megjelenik, ám mégis ritkán gondolunk rá úgy, mint potenciális palacsintatöltelékre, pedig az! Ehhez nem kell mást tennünk, mintsem kevernünk egy hagyományos túrós palacsinta tölteléket, reszelt citromhéjjal, vagy anélkül, ahogy szeretjük, majd ebbe a túróba szórni az apró kockákra vágott epret és már meg is vagyunk a mennyei töltelékkel.

Tipp: Ugyanezt eljátszhatjuk bármilyen egyéb gyümölccsel is, így kaphatunk málnás palacsintát, ribizlis palacsintát, áfonyás palacsintát és még sorolhatnánk, nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat!

Kókuszos palacsinta

Ennek a palacsintatölteléknek a hozzávalói (úgy 5 palacsintába elegendő): 2 dl tej, 2 evőkanál (ek) liszt, 2 ek vaníliás cukor, 2 ek kristálycukor, vagy barnacukor, 6 evőkanál kókuszreszelék. Ezeket csak egyszerűen össze kell keverni és már kész is a kókuszos töltelék.

Tipp: Ezt a fajta tölteléket, csokoládé-, vagy mogyorókrémmel kombinálva tökéletes kókuszos-csokis palacsintát kapunk!

Mindezeken kívül még létezik számtalan ízesítés, például narancsos palacsinta (Crêpe Suzette), fahéjas-almás palacsinta, banánnal töltött, avagy banános-túrós palacsinta, sőt, az alábbi, banán alapú palacsintatésztával készített verzió is:

Banán palacsinta

Talán elsőre furcsának tűnhet, de remek palacsintatésztát lehet készíteni banánból is, melyről bővebben itt olvashatunk: Különleges banános palacsinta.

Mindenképpen érdekes lehet ez a változat azoknak, akik kerülik a lisztes ételeket és az abszolút egészséges finomságokat részesítik előnyben, de azoknak is, akik egyszerűen csak szeretnek kísérletezni és újragondolni bizonyos ételeket.

Szolnok Palacsintafesztivál

Talán érdemes még szót ejteni a legnagyobb palacsintarajongók kedvéért, hogy Szolnok városában minden évben, általában nyáron, megrendezik a szolnoki Palacsintafesztivált, amelyre mindenképpen érdemes kilátogatni.

Jó étvágyat kívánunk!

Ha tetszett a receptünk, kérünk, oszd meg másokkal is. Köszönjük szépen!

SNK és SNR

2023. január 8.