Mi a jó kenyér elkészítésének titka? - Mitől lesz kívül ropogós, belül omlós a kenyér? Hogyan lehet házilag kifogástalanul finomat sütni belőle? Íme, a recept.

Hogyan süssünk házilag, tökéletes kenyeret? - Recept lépésről-lépésre

Blog

Avagy mi a jó kenyér elkészítésének titka?

Mitől lesz kívül ropogós, belül omlós a kenyér? Mi volt nagyanyáink titka? Hogyan lehet házilag kifogástalanul finomat sütni belőle? Alábbi receptünkben minderre keressük a választ. Hiszen igazából bárki képes ízletes kenyeret készíteni, ha türelemmel végigcsinálja annak lépéseit. Na de lássuk, pontosan hogyan is süssünk kenyeret, hogy mindenkinek leessen majd az álla, amikor az, az asztalra kerül.

Kenyér egy háziasszony kezében

Kenyér egy háziasszony kezében. - Igazán finom kenyeret sütni házilag sem lehetetlen, sőt, az, az igazi! - Kép forrása: pixabay.com; Fotó: fancycrave1; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/bread-baking-fresh-home-made-food-821503/

Mi a jó kenyér titka?

Alapvetően egy kenyér receptje nem tartozik a bonyolultak közé, mégis van néhány apróság, ami végül nagyon is sokat számít, s bizony, igencsak megérződik a végeredményen.

A recept taglalása előtt tehát érdemes megemlíteni, mi is az a néhány dolog, amire mindenképpen figyelni kell:

 • Egy jó kenyér alapja természetesen a jó minőségű kenyérliszt, pontosabban, a megfelelő arányú és minőségű lisztelegy. A kenyér készítésénél ezért érdemes a kenyérliszthez egy 10%-nyi teljes kiőrlésű lisztet is adni.

Házikenyér belseje

A házikenyér akkor tökéletes, ha lyukacsos és rugalmas a belseje. - Kép forrása: pixabay.com; Fotó: Alexas_Fotos; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/bread-baked-loaf-bakery-4183225/

Ez azért tesz nagyon jót a kenyérnek, mert a teljes kiőrlésű liszt a búzakorpát is tartalmazza, ami dagasztáskor jól magába szívja a vizet, amit aztán sütéskor meg lead, így téve garantáltan omlósabbá a kenyerünk belsejét.

 • A tészta dagasztásánál, ha azt túl száraznak ítélnénk, egy picike víz hozzáadásával, ha pedig túl nedvesnek, akkor egy hintésnyi liszt hozzáadagolásával állíthatjuk be végül a kívánt állagot.

 • A sütésénél a lényeg, hogy a hő a kenyeret nagyjából, minden irányból egyenletesen érje, így biztosan szépen átsül majd minden része, mire kívülről megbarnul a héja.

Házikenyér kemencében

Tény, hogy a kemencében sütött kenyérnek nincs párja, ám egy gáz, vagy egyéb üzemű sütőben sem lehetetlen igazán finom kenyeret sütni, így próbálkozzunk bátran vele. - Kép forrása: pixabay.com; Fotó: Jacqueline Macou; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/bread-boulanger-oven-homemade-2885965/

A házi kenyér hozzávalói:

 • 45 dkg kenyérliszt
 • 5 dkg teljes kiőrlésű liszt
 • 1-2 evőkanál rizsliszt
 • 2 dkg élesztő
 • 3 dl víz
 • 1 csapott evőkanál só és 1 csapott evőkanál kristálycukor
 • 1 teáskanál kristálycukor (az élesztő felfuttatásához)
 • 0,5 dl étolaj (kb. 3 evőkanálnyi)
 • 3-5 dkg vaj (a sütéshez használt edény méretétől függően)

A házi kenyér elkészítésének menete

1. lépés

2 deciliter enyhén langyos, de nem forró vízbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd adjunk hozzá egy teáskanálnyi kristálycukrot is és futtassuk fel. A víznek azért kell langyosnak lennie, hogy az élesztő hamarabb és jól felfusson.

2. lépés

A kenyérlisztet és a teljes kiőrlésű lisztet öntsük össze egy olyan tálba, amibe kényelmesen elfér minden, majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt is és kezdjük el alaposan összekeverni, megdolgozni az elegyet. Ehhez a művelethez a kényelem és gyorsaság kedvéért, kézi mixert is használhatunk, vagy, ami még jobb, dagasztógépet.

3. lépés

Ha már kezd összeállni a kenyértészta, adjunk hozzá még úgy 1 dl vizet, valamint mehet bele a só és a cukor is, majd dagasszuk tovább.

4. lépés

Ha a tészta már jól összeállt, adjunk hozzá 3 evőkanál étolajat és dagasszuk tovább, amíg szálas nem lesz.

5. lépés - Kelesztés

Ha már jól megdagasztottuk a tésztát és az csomómentes és homogén lett, tegyük egy tálba, amibe bőven belefér (hiszen a kelés folyamata méretnövekedéssel jár) és hagyjuk kelni körülbelül fél órán át, de akár egy órányit is pihentethetjük így. Akkor kelt meg jól, ha már szépen megdagadt.

6. lépés - Formázás, beirdalás

Ha megkelt a tészta, vegyük ki, gyúrjuk még egy kicsit és formázzuk belőle meg a kenyeret. Még a nyers kenyér tetejét irdaljuk be 2-3 helyen, de ne túl mélyen, sőt, akár rácsozhatjuk is, ahogyan tetszik, egyenletesen elosztva a barázdákat. Ezt követően, kenjük meg a kenyér tetejét egy kis vízzel, majd tegyük egy előre kivajazott, és ki rizslisztezett jénai tálba, majd tegyük rá a jénai tetejét. Azért érdemes ehhez a művelethez rizslisztet használni, mert a gluténmentes rizsliszt és a gluténos, azaz a kenyérhez amúgy használt lisztek "taszítják egymást" így végül nem fog odaragadni a kenyér a jénai oldalához.

7. lépés - Sütés, sütési hőmérséklet, idő

Helyezzük a lefedett jénaiban lévő kenyeret hideg sütőbe, majd csavarjuk fel a sütési hőmérsékletet 200 Celsius-fokra és ezen az állandó hőmérsékleten süssük, folyamatos hőlégkeverés mellett, amíg el nem kezd barnás színe lenni. Ez úgy 15-20 perccel az után várható, hogy a sütő hőmérséklete elérte a 200 fokot.

Ne feledjük, az, hogy a hőmérséklet minden irányból és nagyjából egyenletesen érje a kenyerünket, nagyon fontos a tökéletes végeredmény eléréséhez!

8. lépés - Kenyér barnítása, készre sütése

Amikor a kenyér héja elkezdett barnulni, vegyük ki a sütőből, majd vegyük le a jénai tál tetejét és immáron ismét tálastól, de már fedetlenül helyezzük vissza a kenyeret a sütőbe. Süssük újból úgy 10-20 percig, amíg a kenyerünk héja szép, sötétbarna nem lesz, de eközben már folyamatosan felügyeljük, nehogy véletlenül odaégjen. Ha kész, vegyük ki a jénaiból, majd hagyjuk egy kicsit hűlni s aztán fogyasszuk egészséggel!

Ha mindent jól csináltunk (és miért ne tettük volna), a végeredmény: kívül ropogós, belül omlós, finom házi kenyér.

Ropogósra sült házi kenyér, tálalva

Ropogósra sült házi kenyér, tálalva. - Kép forrása: pixabay.com; Fotó: RitaE; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/bread-wheat-rye-dough-sauereig-5306324/

Érdekességek a kenyérről

Mivel a kenyér és annak sütése évezredek óta az emberi kultúra része, íme néhány igencsak meglepő érdekesség erről a napjainkban is alapvető élelmiszerről:

 • A búzakenyér az ókori Egyiptomban olyan nagy értéket képviselt, hogy fizetőeszközként is használták (nem egyszer a sörrel egyetemben). E kultúra orvosai az elfertőződött égési sebeket is gyakran penészes kenyérrel kezelték, tehát nem csak fogyasztották, hanem bizony még gyógyításra is használták a kenyeret.

 • A radír feltalálását megelőzően az emberek sok helyütt használták a kenyeret a ceruzával írt, vagy rajzolt dolgok kisatírozásához.

 • A szereltelt kenyeret egy amerikai ékszerész, Otto Frederick Rohwedder találta fel, aki 1928-ra készítette el kenyérszeletelő gépét, ami nem csak felszelte, de be is csomagolta ezt az alapélelmiszert.

 • A középkori Európában, főként a tehetősebbek, a lapított alakú kenyereket tálcaként (is) használták, s amikor arról lefogyott az étel, akkor azt egyszerűen a szegényeknek, vagy a kutyáknak adták. Ezt a "szokást" csak a XV. században hagyták el, s váltottak fatálakra.

 • Angliában 1266 és 2008 között illegális volt 600 grammos kenyereket értékesítése.

Jó étvágyat kívánunk!

Ha tetszett a receptünk, kérünk, oszd meg másokkal is. Köszönjük szépen!

SNR

2021. március 22.