Finom hagymás krumplisaláta recept - Amennyiben szereted a krumplit és a lilahagymának is nagy rajongója vagy, ezt a receptet feltétlenül ki kell próbálnod!
Hagymás burgonyasaláta recept
Hogyan készíthetünk tökéletes burgonyasalátát?
A hagymás-ecetes burgonyasaláta sokak kedvence, mégis, talán a lilahagyma miatt, inkább csak az ünnepek alatt kerül az asztalra, pedig nyáron is egy kifejezetten hűsítő és egészséges kísérője lehet a főételeinknek. Annál is inkább, mivel a hozzávalói vitaminokban gazdagok és hozzájárulnak a könnyebb emésztéshez is.
Hagymás burgonyasaláta tálalva. - Szerkesztett kép, szerkesztette: Seres-Nagy Richárd; Források: Kép 1: flickr.com; Fotó: Marco Verch Professional Photographer; Eredeti kép linkje: https://foto.wuestenigel.com/potatoe-salad-with-sliced-onions/; Licenc: CC BY 2.0, Licenc link: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.hu; Link: https://www.flickr.com/photos/30478819@N08/49262318167. Kép 2: pixabay.com; Fotó: Daria Yakovleva; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/salad-food-italian-tasty-wooden-2068220/
A burgonya, a hagyma és az ecet rendkívül jó élettani hatásait a receptet követően taglaltuk, afféle kedvcsinálóként, hogy miért is érdemes a mindennapok során beépíteni ezt a finom kísérőt az étkezésünkbe.
Az alábbi recept könnyen elkészíthető és egy kis türelemmel és az arányok közelítőleges tartásával szinte elronthatatlan.
A hagymás burgonyasaláta hozzávalói:
- 1/2 kg főzni való burgonya
- 1 nagyobb, vagy 2 kisebb fej lilahagyma
- 2 evőkanál 20%-os ecet
- 2 evőkanál kristálycukor
- 4 dl víz
- Őrölt bors
- Só
A hagymás burgonyasaláta elkészítése, lépésről-lépésre:
1. lépés
A krumplit pucoljuk meg, majd enyhén sós vízben tegyük fel főni. Amikor megpuhult (ezt egy villával könnyen ellenőrizhetjük), zárjuk le és hűtsük hideg vízzel. Amikor a burgonya már nem forró, szeleteljük el úgy fél centi vastag karikákra.
2. lépés
Következő lépésként tisztítsuk meg a lilahagymát, majd vágjuk félbe, utána pedig vékony csíkokra.
3. lépés
Vegyünk egy magas peremű tálat, vagy jénai edényt (amiben kényelmesen elfér majd a salátánk) és halmozzuk benne egymásra a hozzávalókat a következő módon: burgonya, rá egy kevés őrölt bors, majd felkarikázott lilahagyma és így tovább, több rétegben.
4. lépés
Ezt követően egy külön tálban a 4 deci vízbe rakjuk bele a cukrot és az ecetet, alaposan elegyítsük el őket, majd ezt a salátalevet öntsük rá a burgonya-salátánkra, hogy az teljesen ellepje.
5. lépés
Fedjük le az elkészült salátát fóliával és minimum fél napra helyezzük hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek benne. Ha 1-2 napot is ott áll fogyasztás előtt, az még jobb.
6. lépés
Tálaljuk hidegen, fogyasszuk egészséggel!
Tipp: Van, aki néhány evőkanál, salátára való olívaolajat is tesz a salátaléhez, sőt, nagyon jól illik hozzá az aprított friss, vagy szárított, morzsolt petrezselyemzöld is.
Miért érdemes krumplit fogyasztani ebben a formában? - A rezisztens keményítő és a burgonyasaláta
A burgonya fogyasztása sokak szemében egészségtelen, pedig rengeteg előnyös élettani hatása is van ennek a zöldségnek, különösen, ha helyesen készítjük el.
Az egyik fő előnye annak, ha hagymás krumplisalátaként esszük, hogy a főzés, majd az, az utáni visszahűtés hatására nem csak egy könnyen emészthető és gyomorkímélő eledelt kapunk, hanem
a visszahűtött állapota miatt a benne lévő keményítő nagy része rezisztens keményítővé alakul, ami ideális táplálék a bélbaktériumok számára, így rendkívül jótékonyan hat a bélflórára.
A bélflórára gyakorolt pozitív hatás egyébként a hagymáról és az ecetről is elmondható, így ez a saláta ebből a szempontból is kifejezetten egészséges ételnek mondható.
Jó étvágyat kívánunk!
Ha tetszett a receptünk, kérünk, oszd meg másokkal is. Köszönjük szépen!
SNK és SNR
2023. február 8.