Hogyan készítsük a Borscsot? - A Borscs igen változatosan elkészíthető, mégis jól behatárolható és egyben ősi, szláv gasztronómiai hagyományokat is őrző étel.

Borscs recept - lépésről-lépésre

Leves

Hogyan készítsük a Borscsot és milyen érdekesebb változatai vannak?

A Borscs egy igen változatosan elkészíthető, mégis jól behatárolható és egyben ősi, szláv gasztronómiai hagyományokat is őrző étel, melyet a világon sok helyütt ismernek. Mindennek tükrében, kifejezetten érdemes vele kísérletezni, hogy végül olyanná formáljuk, amilyen a mi, illetve a családunk szájíze, hogy egy igazán házias fogás válhasson belőle. Mi most egy autentikus változatot mutatunk be, néhány olyan változattal is kiegészítve, melyek igen népszerűek.

Borscs tálalva

Borscs tálalva. - Kép forrása: pixabay.com; Fotó: Igor Lukin; Licenc: Pixabay License (Free for commercial use; No attribution required); Licenc link: https://pixabay.com/service/license/; Link: https://pixabay.com/photos/borsch-food-cook-at-home-4260907/

Mi a jó borscs titka?

Bár a borscs elkészítése nem igényel nagyobb konyhai tudást, legalábbis technikailag, mégis van egy-két alapvető fortély, amit érdemes tudni ahhoz, hogy végül tökéletesre sikeredjen.

 • Ilyen például, hogy a zöldségeket és egyéb hozzávalókat meghatározott sorrendben kell hozzáadni a leveshez, valamint, hogy

az alaplének használt húslevest érdemes csontos húsból készíteni, akár nyers, akár füstölt hús vegyesen való felhasználásával is, ami sokak szerint az igazi titka a legfinomabb borscs változatoknak.

Mindazonáltal, talán érdemes itt megjegyezni, hogy akkor sem lesz persze utolsó az elkészült leves, ha, sok családhoz hasonlóan, a megmaradt, s már elfogyasztani nem kívánt húslevest hasznosítjuk borscs formájában, ami természetesen, messze jobb, mintha végül az a lefolyóban végezné.

A borscs (leggyakoribb) hozzávalói:

 • 1 kg sertésoldalas (fél kilogramm nyers és fél kilogramm füstölt)
 • 4-5 közepes méretű cékla
 • Fél kilogramm főznivaló burgonya
 • Egy kisebb, vagy egy fél zellergumó
 • 4 közepes sárgarépa
 • 2 fehérrépa
 • Fél fej káposzta
 • 1 kisebb fej vöröshagyma
 • 2 gerezd fokhagyma
 • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
 • 1,5 dl sűrített paradicsom
 • Fél liter tejföl
 • 2 evőkanál sertészsír
 • 2 dkg élesztő
 • 1 evőkanál cukor
 • 2 evőkanál ecet

Borscs hozzávalói

A borscs hozzávalói már nyersen is hívogatóak, csupa tápanyagdús kerti zöldség és friss hús. - Kép forrása: By Kagor, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11226463

A borscs elkészítésének menete:

1. lépés

Amennyiben nem valamilyen megmaradt húslevesből készítjük a borscsot, úgy első lépésként az alapnak szánt húsleveset tegyük fel főni, hisz ennek elkészüléséhez idő kell. Ehhez tegyünk sertészsírt egy nagyobb fazékba, majd a vöröshagymát vágjuk apró kockákra és pirítsuk meg a zsíron.

Tipp: Ha az apróra vágott vöröshagymát pirításkor sózzuk, akkor az nehezebben ég le, mert sós környezetben hamarabb kiválik a víztartalma.

Tipp: A hagymát piríthatjuk egy kis apróra szelt, füstölt szalonnával is, ez esetben természetesen nem szükséges további zsírt tenni alá, de érdemes ilyenkor a levest már csak nyers oldalassal készíteni, mert a szalonna már megadja a füstölt ízt, s nehogy aztán végül sok legyen belőle.

2. lépés

Ha a hagyma már üvegesre pirult, akkor adjuk hozzá a csont mentén felszeletelt húst, pirítsuk meg pár perc alatt egy kicsit annak is a külsejét, s amikor már a lábas alján megjelent a pörzsanyag, öntsük fel vízzel az egészet és főzzük addig, amíg a hús teljesen meg nem puhul.

3. lépés

Amíg a húsleves fő, kezdjük el készíteni a zöldségeket, melyeket a borscs esetében, mindig a hústól külön készítünk a el. Vegyünk egy másik lábast és tegyünk ennek az aljára is egy kis sertészsírt. Elsőként vágjuk nagyon vékony csíkokra a zellergumót, a céklát, a sárgarépát és a fehérrépát, melyeket ez esetben akár nyugodtan le is reszelhetünk.

4. lépés

Ha a zöldségek aprításával kész vagyunk, pároljuk meg őket a zsíron. Mivel a sorrend fontos, hogy minden megpuhuljon, ugyanakkor ne essen szét, elsőként a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret kezdjük el pirítani. (Egy picike sót ezekre is szórhatunk pároláskor.) 8-10 perc dinsztelődést követően, tegyük a lábasba a répákhoz a zellert is. Szintén egy pár perc múltán mehet bele a cékla, majd végül szórjunk a zöldségekre egy evőkanál cukrot is, hogy karamellizálódjanak és így pároljuk még jó 15 percig az egészet.

Figyelem! Az egész dinsztelési folyamat alatt felügyeljük, s gyakran kevergessük a piruló zöldségeket, nehogy azok leégjenek.

5. lépés

Ha mindezzel megvagyunk, adjuk hozzájuk a sűrített paradicsomot, majd a kb. 2 evőkanál ételecetet is, melytől szépen visszanyeri majd a cékla a jellegzetes színét. Apránként kezdjünk el vizet is adagolni hozzá, elsőként csak egy kicsit, s amint az elpárolgott, jöhet a következő löttyintés és így tovább, amíg teljesen meg nem puhulnak a gyökérzöldségek. Ekkora már jó sűrűnek, "szaftosnak" kel lennie az ételnek és már nehezen megkülönböztethetőnek a zöldségcsíkoknak, amelyek ekkorra már általában mind céklaszínűre festődtek.

6. lépés

A tűzről levéve, mindjárt hozzá is adhatjuk a megpárolt zöldségeket, szaftostól, mindenestől a húsleveshez, amiben eddigre már a hús nagyjából megpuhult. Ha esetleg valamilyen oknál fogva ez utóbbi még nincs így, úgy várhatunk még a zöldségek leveshez adásával. Ha hozzáadtuk őket, főzzük így együtt jó 15 percig, hogy összeérjenek benne az ízek.

7. lépés

Közben elkezdhetjük meghámozni a krumplit, melyet vágjunk apró kockákra és mindjárt rakjunk is a tűzön fortyogó leveshez. Ez után jöhet a káposzta is a vágódeszkára, amit minél vékonyabb csíkokra (szálasra) aprítsunk, hogy jól passzoljon (legalábbis a méretét tekintve) a többi, már a levesben főlő zöldségféléhez, majd adjuk ezt is a leveshez és főzzük újabb 15 percig így az egészet.

8. lépés

Amikor mindezzel megvagyunk, hámozzunk meg 2-3 gerezd fokhagymát, vágjuk apróra és tegyük a borscsba, majd végezetül, aprítsuk fel a petrezselyemzöldet is, amivel szintén ugyanígy járjunk el. Még egy pár perc főzés, s amikor a burgonya is jól átfőtt, már készen is vagyunk ezzel a hihetetlenül gazdag, ízletes és nem utolsósorban, igazi vitaminbomba, már-már gyógylevessel, amiben a hústól kezdve a számos féle zöldségen át tényleg minden benne van.

9. lépés

Tálaljuk a borscsot forrón, petrezselyemzölddel, tejföllel, esetleg egy kis finomra vágott kaporral díszítve a tökéletes ízharmónia megteremtéséhez.

Tipp: A borscs egy olyan leves, mely újramelegítve talán még finomabb, mint frissen, hiszen egy kis állást követően még inkább összeérnek benne az ízek, így tegyük az asztalra bátran úgy is a vendégek elé, ha még előzőnap készítettük.

Milyen érdekes borscs változatok ismertek világszerte?

Bár meglehetősen nehéz kiemelni néhány borscs változatot a sok közül, mi mégis megpróbálkoztunk ezzel.

Íme az eredmény, avagy néhány kifejezetten népszerű, vagy ritka változat ízelítőnek:

 • Vegetáriánus borscs: Ez a változat természetesen a hús hiányában különbözik az alapváltozatoktól, így esetében alaplének zöldséglevest használunk húsleves helyett. Ezt bármilyen módon készíthetjük, ahogyan csak jól esik, de sokak szerint egy kis babérlevél és őrölt bors hozzáadásával sokat tehetünk azért, hogy alaplevünk ízvilágát tekintve jobban hasonlítson a húsos változathoz, így idézve meg az autentikus borscs ízeit.
 • Borscs "erőleves": Ennek a változatnak a készítéséhez az alaplé esetében érdemes velős csontot használni és/vagy marha boka és térdcsontot. A tökéletes ízélmény érdekében néhány csirke-, liba-, vagy kacsanyakat is tehetünk bele, de készíthetjük akár csak ez utóbbiakból is (az egyszerűség kedvéért).
 • Borscs kolbásszal: Sokhelyütt népszerűek a különféle kolbászfélék, melyeket szintén használhatunk borscs készítéséhez, persze, a füstölt, illetve nagyon pikáns, vagy intenzív, fűszeres változatokkal azért esetükben csínján bánjunk, nehogy azok esetleg nagyon félrevigyék az ízeket.

Jó étvágyat kívánunk!

Ha tetszett a receptünk, kérünk, oszd meg másokkal is. Köszönjük szépen!

SNR

2021. június 15.